Eerste opname Tascam

Tascam Large

Eerste opnamen met de Tascam 24SD

Vandaag de eerste opnamen gemaakt met de nieuwe Tascam 24SD digitale recorder. Gisteren kreeg ik de 32 Gb SD kaart binnen (standaard zit er 4 Gb in) en het duurde best wel even voordat deze geformatteerd was. Ik koos weer een Tascam om de leercurve omlaag te brengen maar deze zit wel iets anders in elkaar dan mijn oude Tascam 8 sporen recorder. Maar ik kreeg in een YouTube filmpje een goede tip om het schema dat achterin de manual staat te bekijken dan snap je hoe alles van verbonden is. Ook het gebruiken van één scherm voor alle verschillende functies is even wennen, maar als je het eenmaal doorhebt dan zit het erg handig in elkaar.

Tascam

Ik heb de Tascam nu in rust als mixer ingesteld de equalizer en eindtrap zitten nu op de monitor uitgang van de Tascam 24SD. Alle toetsen (behalve de Korg D1 stage piano) gaan naar de bestaande mengtafel en de uitgang van die mengtafel zit op kanaal 1 en  2 van de Tascam, de Korg D1 stage piano zit standaard nu op kanaal 2 en 3 van de Tascam en de microfoon zit standaard op kanaal 7 van de Tascam. Het grote voordeel is dat de Tascam settings vasthoud dus je hoeft allen maar de “arm” knoppen in te drukken en je kunt spelen (en opnemen).

Om te beginnen maar een nummer met maar drie kanalen opgenomen, eerst de piano partij ingespeeld op kanaal 2 en 3. Het input geluid is prima dus ik kan “raw” opnemen zonder dat ik toonregeling of effecten hoef te gebruiken. Na een paar takes stond het er goed op. Daarna de zangpartij opgenomen, het is even knutselen met de knoppen en de schermtjes om de toonregeling en de studio galm goed te krijgen, maar uiteindelijk lukte dat prima.

Het masteren was wel even een probleem, ik had alle kanalen iets te zacht opgenomen zodat ik de faders uiteindelijk erg hoog moest zetten. De eerste master opnamen had dan ook een veel te laag volume. De tweede ook en pas bij de derde had ik het een beetje goed. Alles is even wennen, ook de faders en de bars op het scherm, ik heb er veel van geleerd. De eerste opname is redelijk goed gelukt, de volgende zal ik nog wat meer sporen gebruiken.

Korg D1 Stage Piano

Ook is op deze opnamen mooi de Korg D1 state piano te horen, behalve dat deze piano een heerlijke aanslag heeft, klinkt hij ook erg goed. (Vind ik). Ik heb de standaard grand piano gebruikt met een hele zachte strings er onder om net even alles iets voller te maken. Al met al ben ik ook heel blij en tevreden over de Korg D1 stage piano, dit was een goede koop.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *